Yogamethode volgens S. Sivananda

De Yogalessen bij Bodymindculture zijn voornamelijk geinspireerd op de methode van Swami Sivananda. Een holistische Yoga-methode die de mens als één geheel aanspreekt.
Deze Yoga-methode benoemt 5 praktische onderdelen: Ontspanningsoefeningen, Lichaamsoefeningen, Ademhalingsoefeningen, Juiste voeding, Concentratie/Meditatie

Welk onderdeel je ook beoefent: vanzelf zul je op den duur bij de andere onderdelen uitkomen en deze mee-integreren. Met juiste voeding wordt overigens bedoeld: hetgeen je tot je neemt. Behalve letterlijk wat je eet en drinkt ook de lucht die je inademt, wat je leest, de praatjes waar je naar luistert etc. Kortom: alles van de buitenwereld waar je je mee omgeeft en dus ook mee voedt.

Swami Sivananda (1887-1963)
Swami Sivananda werkte als arts  in India en Maleisië. voordat hij zich op middelbare leeftijd terugtrok om zich te wijden aan een meer spiritueel leven. Hij vestigde zich in Rishikesh, stichtte een Yoga-academie en een Ashram (leefgemeenschap) met een groot aantal discipilen om zich heen, en besteedde een aanzienlijk deel van zijn tijd aan schrijven. Zo zijn er meer dan 200 boeken van zijn hand verschenen. Als hoogopgeleide Indiër schreef hij in het engels, wat in het toen nationalistische India werd veroordeld omdat het de taal van de overheerser was (India was een britse kolonie).
S.Sivananda was overtuigd dat Yoga universeel is en wilde zoveel mogelijk mensen, ook westerlingen, bereiken. In eigen land was hij de eerste die vrouwen ervan overtuigde dat ze Yoga konden en ook moesten beoefenen. Totdan toe was Yoga voorbehouden an mannen. In films uit de jaren vijftig is te zien hoe de eerste vrouwen die Yoga beoefenen dit nog heel onconfortabel, in de traditionele Sari deden.
Eind jaren vijftig stuurde S.Sivananda zijn discipel S.Vishnu de wijde wereld in om zijn yoga-methode te verspreiden. De eerste westerse Ashram werd in Canda opgericht. Inmiddels zijn er wereldwijd Sivananda Ashrams en yoga-centra waar de nog steeds actuele yoga-methode wordt toegepast maar waar zij ook verder evolueert.